Stotteren

Sommige kinderen beginnen rond hun 3de of 7de levensjaar te stotteren. Bij veel van deze kinderen gaat dit vanzelf binnen enkele weken weer voorbij. Als dit niet verdwijnt of ouders hier bezorgd over zijn, is het raadzaam om contact op te nemen.

Tijdens de intake maak ik een video-opname van uw kind. In een vervolgafspraak bespreken we de video-analyse en krijgt u uitleg over het praten van uw kind, bespreken we de mogelijke oorzaken en overleggen we over een plan van aanpak.

Ik werk volgens de Lidcombe-methode. Dit is een methode die uitgaat van wat er lukt en richt zich op de vloeiende woorden. Door steeds de goede uitingen te bekrachtigen werken we aan zelfvertrouwen en het plezier van praten. We gaan voortdurend uit van de successen. Naast de Lidcombe-methode werk ik met behulp van reflexintegratie. Op een speelse manier test ik of er nog reflexen actief zijn (bijvoorbeeld of er actieve bewegingen van de mond zijn tijdens bewegingen van de handen zoals knippen, tekenen of puzzelen). Door een maand dagelijks 15 minuten te oefenen, is er vaak grote vooruitgang in de vloeiendheid van het praten.

Een van de ouders wordt co-therapeut, vandaar dat tijdens de sessies altijd een ouder aanwezig is.

 

× Stel hier je vraag